Засідання методичної ради РМК 17.03.2015

17 березня 2015 року у відділі освіти Тиврівської райдержадміністрації відбулося засідання районної методичної ради районного методичного кабінету на якому було схвалено досвід роботи вчителів початкових класів району:

- учительки ЗОШ І-ІІІ ст. смт. Сутиски – Вишневської Світлани Миколаївни за темою «Використання інноваційних технологій для підвищення результативності навчання на основі особистісно-орієнтованого підходу»;

- учительки альтернативної СЗШ І-ІІІ ст. № 1 ім. А.С. Макаренка м. Гнівань – Зіняк Тетяна Василівни за темою «Формування творчої особистості молодшого школяра шляхом впровадження гуманно-особистісного підходу та застосування інтерактивних технологій».

Методист районного методичного кабінету Шаталюк Т.В. та директори вищезгаданих загальноосвітніх шкіл Дідух М.Б. та Бондарчук Г.М. представляли вчителів, їх педагогічний досвід, творчу педагогічну діяльність, результативність освітньої діяльності учителів, успіхи та досягнення учнів та запропонували схвалити їх досвід і поширювати серед учителів початкових класів загальноосвітніх учителів району. В ході представлення було розкрито суть досвіду – розвиток творчої особистості молодшого школяра шляхом гуманно-особистісного підходу та використання інноваційних технологій.

Учителі Вишневська С.М. та Зіняк Т.В. представили презентаційні матеріали досвіду роботи, розкрили суть власного досвіду, показали шляхи ефективності використання інноваційних технологій, інтерактивних методів навчання, гуманно-особистісні підходи до навчання і виховання учнів, їх успішні результати в освітній діяльності.

Працюючи над проблемою «Використання інноваційних технологій для підвищення результативності навчання на основі особистісно-орієнтованого навчання», Вишневська С.М. реалізує ідеї особистісно-орієнтованого навчання через організацію розвивально-діяльнісного та діалогічного характеру роботи з текстами, забезпечує різні форми співпраці учнів, розвитку естетичної, мислительної, духовної сфери їх життя.

В своїй практичній діяльності активно використовує методичні стратегії критичного мислення, технології особистісно-орієнтованого, інтерактивного навчання, ІКТ, що допомагає розвивати пізнавальну активність учнів, сформувати в них самостійні практичні навички, вміння висловлювати власну думку, приймати рішення  в критичних ситуаціях, успішно володіти усним і писемним зв’язним мовленням.

Виставка, яку представляла Вишневська С.М. – є високий результат творчої праці вчителя, титанічний труд у розробці та підготовці методичних матеріалів, їх цінність та доцільність використання у практичній діяльності. Методичні посібники, які випущені Світланою Миколаївною та її розробки уроків розміщенні і інформаційно-методичних бюлетенях Вінницького ОІПОПП, на сторінках української педагогічної преси заслуговують на увагу і починаючи з 2007 р. широко використовується вчителями початкових класів району та області.

Робота над темою «Формування творчої особистості молодшого школяра шляхом впровадження гуманно-особистісного підходу та застосування інтерактивних технологій» змусила Зіняк Т.В. повернутися до витоків та невичерпних джерел педагогічної спадщини Я.А. Коменського, В.О. Сухомлинського, Ш. Амонашвілі, що дало можливість учителю досягти власного професійного успіху, стати співтворцем успіху вихованців, спонукає до постійного пошуку та знайомства з сучасними технологіями навчання.

Нетрадиційні підходи, активні методи роботи дали високі позитивні результати у згуртуванні та діяльності батьківського колективу, успішне виховання учнів.

В обговоренні та схваленні досвіду роботи кращих учителів району взяли участь голова методичної ради – Касянчук Л.Л. та члени методичної ради Самохвал В.А., Завальнюк Н.М., Шакаєва Н.В. та інші.

 

Касянчук Л.Л. націлила педагогів Вишневську С.М. та Зіняк Т.В. на подальшу творчу працю, співпрацю з учителями початкових класів району щодо поширення власного досвіду.