Турнір «Юний географ – 2013»

Відповідно до Обласної цільової програми роботи з обдарованою молоддю на 2008-2012 роки, затвердженої рішенням 16 сесії 5 скликання Вінницької обласної Ради від 19 березня 2008 року №512, п.19 Типового положення про Головне управління освіти і науки Київської міської державної адміністрації, управління освіти і науки обласної, Севастопольської міської державної адміністрації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 22.08.2000р. №1326, згідно з Положенням про Всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри, конкурси з навчальних предметів, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт, олімпіади зі спеціальних дисциплін та конкурси фахової майстерності, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 22.09.2011р. №1099, зареєстрованим в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України від 14.08.2012р. №916 «Про проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад і турнірів у 2012-2013 навчальному році», наказу відділу освіти №425 від 24.12.2012 року «Про організацію та проведення районного турніру «Юні географи» та з метою пошуку, підтримки, розвитку творчого потенціалу обдарованої молоді 19 березня 2013р. на базі ЗОШ І-ІІІ ст. смт.Тиврів був проведений ІІ районний турнір географів, в якому брали участь учні 9-11 класів із ЗОШ І-ІІІ ст. №3 м.Гнівань, ЗОШ-інтернат І-ІІІ ст. смт.Сутиски, Краснянської ЗОШ І-ІІІ ст., ЗОШ І-ІІІ ст. с.Строїнці, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Ворошилівка, Тростянецької ЗОШ І-ІІІ ст. Змагання проходили відповідно до Положення про районний етап Всеукраїнського турніру юних географів.

Бої між командами проходили в 2 тури. Було проведено попереднє жеребкування між командами під час роботи оргкомітету, за яким в першій кімнаті у півфіналі змагались команди з ЗОШ І-ІІІ ст. №3 м.Гнівань, ЗОШ-інтернат І-ІІІ ст. смт.Сутиски, Краснянської ЗОШ І-ІІІ ст., а у другій – команди з ЗОШ І-ІІІ ст. с.Строїнці, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Ворошилівка, Тростянецької ЗОШ І-ІІІ ст.

Ведучі (в першій кімнаті Добачевська М.П. – вчителька географії ЗОШ І-ІІІ ст. №2 м.Гнівань, в другій кімнаті - Заремба І.В. – вчителька географії ЗОШ І-ІІІ ст. смт.Сутиски) представляли членів журі, слідкували за регламентом проведення гри, надавали слово учасникам в ролі доповідача, опонента, рецензента, слідкували за коректністю та регламентом виступів.

До складу журі у півфіналі ввійшли вчителі географії зі шкіл району, а саме: Щербина О.С. – вчитель ЗОШ І-ІІІ ст. с.Строїнці, Гринчишина К.М. – вчителька ЗОШ І-ІІІ ст. с.Ворошилівка, Пітерова В.В. – вчителька ЗОШ І-ІІІ ст. с.Селище, Мілєвська А.Ф. – вчителька ЗОШ І-ІІІ ст. смт.Тиврів, Подзігун Л.В. -  вчителька Тиврівського ліцею-інтернату, Грицанюк О.О. – вчителька Краснянської ЗОШ І-ІІІ ст., Гуменний М.В. – вчитель ЗОШ–інтернату І-ІІІ ст. смт.Сутиски, Козак Г.І. – вчителька ЗОШ І-ІІ ст. с.Шершні, Кудирко І.В.-вчителька ЗОШ І-ІІІ ст. №3 м.Гнівань, Глущенко А.С. - вчитель Тростянецької ЗОШ І-ІІІ ст.

Протягом боїв було розіграно по 3 питання в кожній групі, що змагалася. Учні готувались до доповіді, опоненти ставили уточнюючі питання до доповідача, рецензенти доповнювали доповідача та рецензента. Команди отримували максимальну кількість балів від членів журі в ролі доповідача – від 3 до 5, в ролі опонента - від 3 до 1, в ролі рецензента - від 2 до 1, в ролі спостерігача - від до 1 балу. В  кімнаті, де змагались команди з ЗОШ І-ІІІ ст. с.Строїнці, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Ворошилівка, Тростянецької ЗОШ І-ІІІ ст., команда ЗОШ І-ІІІ ст. с.Тростянець подала апеляцію до членів журі та відбулось додаткове розігрування спірного питання у письмовому вигляді між 2 командами.

Після обговорення проведення півфінальних боїв до фіналу вийшло 4 команди: ЗОШ І-ІІІ ст. №3 м.Гнівань, Краснянська ЗОШ І-ІІІ ст., ЗОШ І-ІІІ ст. с.Строїнці, Тростянецька ЗОШ І-ІІІ ст. Склад журі був сформований із вчителів географії, команди яких не були представлені в фінальному бою, а саме:

  • Грицишина Н.С.- методист районного методичного кабінету
  • Пітерова В.В.- вчителька ЗОШ І-ІІІ ст. с.Селище
  • Мілєвська А.Ф.- вчителька ЗОШ І-ІІІ ст..смт.Тиврів,
  • Козак Г.І. – вчителька ЗОШ І-ІІ ст. с.Шершні
  • Добачевська М.П. – вчителька географії ЗОШ І-ІІІ ст. №2 м.Гнівань.

Фінал контролювала та проводила вчителька географії ЗОШ І-ІІІ ст. смт.Сутиски Заремба І.В., яка координувала роботу по фіксації та сумуванню балів на демонстраційних плакатах, отриманих командами. Учні випробували себе у ролі доповідача, рецензента, опонента, спостерігача. Звання переможця за результатами фіналу та на підставі протоколів членів журі у конкурсі посіла команда Тростянецької ЗОШ І-ІІІ ст.

Усі учасники були нагороджені дипломами, а переможці грамотами (І місце  - Тростянецька ЗОШ І-ІІІ ст., ІІ місце – Краснянська ЗОШ І-ІІІ ст.).

Також журі визначало активних учасників команд під час виступів та нагородило учнів шкіл дипломами в номінаціях: «Найкращий оратор», «Лідер», «Ерудит», «Творчий підхід».