Конференція педагогічних працівників району 30.08.2012

30.08.2012 у Тиврівському районному Будинку культури відбулася конференція педагогічних працівників освітніх закладів району.

Конференція розпочалася привітанням школярів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів смт.Тиврів учасникам конференції. 

З вітальним словом до працівників освіти звернувся голова районної Ради Вихристюк В.К.

З листом-вітанням до молодих новопризначених педагогів виступила педагог-організатор загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 м.Гнівані  Яремчук Анастасія Володимирівна.

У своїй змістовній доповіді начальник відділу освіти Помацький О.Ф. підсумував все зроблене освітою району у минулому навчальному році та окреслив завдання, які стоять перед освітніми установами в новому 2012 – 2013 навчальному році.

В обговоренні доповіді начальника відділу освіти Тиврівської районної державної адміністрації Помацького О.Ф. «Про підсумки роботи загальної середньої та дошкільної освіти району у 2011 – 2012 навчальному році та завдання розвитку освіти в 2012-2013 навчальному році» прийняли участь: перший заступник голови районної державної адміністрації Киришов В.В., директор альтернативної середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 імені А.С.Макаренка розвитку здібностей дитини м.Гнівані Бондарчук Г.М., директор загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів с.Грижинці Могер Ю.Г., заступник директора загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів с.Яришівки Завальнюк Н.М., вчитель математики Тиврівського ліцею – інтернату поглибленої підготовки в галузі науки Шастун В.Ф., вчитель історії та правознавства загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів смт.Сутиски Чехместрук Віктор Леонтійович, вихователь-методист Сутисківського дошкільного навчального закладу «Пролісок» Лугова С.В. та ін.

Врученням профспілкового квитка новоприбулим вчителям конференцію було продовжено. Було проведено відзначення по результатам атестації Почесними грамотами кращих вчителів району. А також вручено сертифікати кращим методичним кабінетам району.

Різними методичними посібниками, каталогами, інформаційними бюлетенями, збірками поетичних творів вчителів та іншим повнилися експозиційні стенди виставки роботи районного методичного кабінету, яка була розгорнута у фойє Будинку культури.

На завершення конференції було урочисто вручено квіти та Почесну грамоту вчительці української мови та літератури загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів с.Бушинка Дячок Марії Данилівні, яка більше 54 роки працювала на освітянській ниві.

Рішення районної конференції педагогічних працівників (проект якого було попередньо надруковано та роздано керівникам освітніх закладів в газеті відділу освіти «Освіта Тиврівщини») було одноголосно схвалено та прийнято до виконання.

 

Рішення районної конференції педагогічних працівників Тиврівського району від 30.08.2012

Заслухавши та обговоривши доповідь начальника відділу освіти Помацького О.Ф. «Про підсумки роботи загальної середньої та дошкільної освіти району у 2011-2012 н. р та завдання розвитку освіти в 2012-2013 навчальному році» конференція відзначає, що під керівництвом районної державної адміністрації, районної ради здійснюється координація дій органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, загальноосвітніх навчальних закладів, створюються передумови рівного доступу до здобуття якісної освіти.

Відділом  освіти  разом з педагогічними колективами вживалися заходи щодо виконання вимог чинного законодавства про освіту, Указів Президента України, програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна ефективна держава», документів Кабінету Міністрів України, профільного Міністерства, рішень та розпоряджень облдержадміністрації та обласної Ради, спрямованих на подальший розвиток освітянської галузі.

З кожним роком збільшується кількість учнів шкіл району, які виборюють призові місця на обласних предметних олімпіадах, змаганнях, оглядах, конкурсах, фестивалях. У 2012 році учні шкіл району вибороли 25 призових місць на обласних предметних олімпіадах, що дало можливість району увійти в п’ятірку кращих районів області.

Набувають подальшого розвитку заклади освіти нового типу -  Тиврівський ліцей-інтернат, альтернативна школа розвитку дитини м. Гнівані №1.

Позитивно вирішується питання організації профільного навчання в старших класах школи, вжито заходів щодо збереження мережі навчальних закладів, призупинено скорочення мережі дошкільних навчальних закладів, відновлено звітування директорів навчальних закладів перед своїми колективами та громадськістю, завершується підготовка  установ освіти до нового навчального року.

На належному рівні проведено зовнішнє незалежне оцінювання випускників 11-х класів та державна підсумкова атестація випускників 4, 9, 11-хкласів 2012року. Не залишилися осторонь питання узагальнення та поширення перспективного педагогічного досвіду кращих вчителів району.

Разом з тим,у діяльності відділу освіти, навчальних закладів району є невирішені проблеми:

  • створення оптимальної мережі дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, закладів освіти нового типу, забезпечення рівного доступу до якісної освіти;
  • відновлення діяльності дошкільних навчальних закладів (охоплення дітей дошкільною освітою, особливо, в сільській місцевості);
  • вдосконалення  управлінської діяльності  через  оновлення  освітнього менеджменту, створення системи управлінської взаємодії усіх керівних структур;
  • використання інформаційно-комп’ютерних технологій у навчально-виховному процесі;
  • соціальний захист усіх учасників навчально-виховного процесу;
  • недостатнє фінансування матеріально-технічної бази навчальних закладів;  
  • забезпечення спеціалістами психологічної служби, соціальними педагогами.

Враховуючи зазначене та з метою подальшого розвитку системи освіти,

конференція ухвалює: 

1.Відділу освіти, керівникам навчальних закладів району спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування:

1.1.Продовжити працювати над виконанням завдань, поставлених Президентом України в Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки в частині освітньої галузі(постійно).

1.2.Вважати основним у своїй діяльності забезпечення рівного доступу до здобуття якісної освіти, стабільності роботи закладів освіти, соціального захисту всіх учасників навчально-виховного процесу (постійно).

1.3.Сформувати оптимальну мережу дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів з урахуванням прогнозованих демографічних змін та вжити додаткових заходів щодо недопущення їх необґрунтованої ліквідації. Продовжити роботу щодо створення освітніх округів (2012-2013 р.).

1.4.Розпочати реалізацію нового Державного стандарту початкової освіти. Продовжити акцію,оголошену Міністерством освіти України «Дай руку, першокласнику»(постійно).

1.5.Завершити підготовку до нового навчального року, забезпечити проведення Першого дзвоника та свята Днязнань  (до 01.09.2012 р.).

1.6.Продовжити роботу по виконанню Указу Президента України від 30.09.2010 року № 927/2010 «Про заходи щодо розвитку системи виявлення та підтримки обдарованих і талановитих дітей та молоді» (постійно).                                               

1.7.Посилити контроль за діяльністю підпорядкованих закладів в частині забезпечення права на освіту, охоплення освітою усіх дітей шкільного віку, вжити вичерпних заходів щодо усунення причин та умов, які впливають на дитячу злочинність та бездоглядність (постійно).

1.8.Консолідувати зусилля школи, батьківської громадськості, ветеранських організацій в реалізації Концепції національно-патріотичного виховання в закладах освіти області та основних орієнтирів виховання учнів 1-11 класів  (2012-2013н.р.).

1.9.Забезпечити позитивну мотивацію на формування здорового способу життя через розширення мережі «Шкіл сприяння здоров'ю»(постійно).

1.10.Забезпечити організацію регулярного підвезення учнів та педагогічних працівників у сільській місцевості до місць навчання та роботи (2012 – 2013 н.р.).

1.11.Продовжити реалізувати галузеву програму профільного навчання, впроваджувати різні форми допрофільного та профільного навчання  (2012-2013 н.р.).

1.12.Послідовно зміцнювати матеріально-технічну базу загальноосвітніх навчальних закладів, долучивши до цього процесу підприємства, організації, батьків, громадськість, спонсорів тощо. До кінця 2012 -2013 н.р. забезпечити 5 загальноосвітніх шкіл І-ІІ ст. комп’ютерними класами (2012-2013 н.р.).

1.13.Розвивати інформаційну культуру педагогічних працівників на базі широкого застосування у навчанні сучасних інформаційних, комп’ютерних та телекомунікаційних технологій, сприяти виконанню Державної цільової програми впровадження у навчально-виховний процес ЗНЗ інформаційно-комунікаційних технологій «Сто відсотків» (постійно).                                                             

1.14.Формувати державно-громадську модель управління освітою, розвивати учнівське самоврядування, ширше залучати його до вирішення питань організації навчального процесу(2012-2013 н.р.).  

1.15.Реалізувати Державну Програму «Вчитель» через запровадження персональних стипендій, премій, інших видів морального та матеріального заохочення кращим педагогічним працівникам; поліпшення житлово-побутових умов (2012-2013 н.р.).

1.16.Продовжити діяльність щодо зменшення регіонального документообігу та упорядкування кількості перевірок загальноосвітніх навчальних закладів. Забезпечити постійне інформування громадськості про надходження та використання благодійних внесків шляхом розміщення відповідних матеріалів на сайтах навчальних закладів та у місцевих засобах масової інформації (постійно).

1.17.Здійснювати  систематичний контроль за станом ефективного та економічного витрачання бюджетних коштів у суворій відповідальності з цільовим призначенням та в межах затвердженого кошторису (постійно). 

2.Районному  методичному кабінету (Касянчук Л.Л.):

2.1.Спрямувати діяльність відповідних методичних служб навчальних закладів по вдосконаленню структури та змісту методичної роботи з педагогічними кадрами (постійно).

2.2.Покращити роботу із запровадження ППД, популяризувати його через буклети, методичні бюлетені, посібники, відеозапис  (постійно). 

3.Спрямувати діяльність психологічної служби та психолого-медико-педагогічної консультації району на виконання основних завдань психологічної служби системи освіти України (2012-2013 н.р.).